UUTISIA VILJAKETJUSTA

Ajankohtaista maailmanmarkkinoilla - uutisia lyhyesti

Katri Popov (katri.popov a vyr.fi), 15.12.2015

Viime viikolla julkaistiin jälleen odotettu USA:n maatalousministeriön (USDA) kuukausiraportti. Maailmanlaajuisesti vehnää on tänä vuonna tarjolla ennätyksellisiä määriä ja varastot pysyvät runsaina.

Vehnää varastoissa runsaasti

Viime viikolla julkaistiin jälleen odotettu USA:n maatalousministeriön (USDA) kuukausiraportti. Maailmanlaajuisesti vehnää on tänä vuonna tarjolla ennätyksellisiä määriä ja varastot pysyvät runsaina (229,9 milj. tn). Viime viikolla annettu arvio maailman vehnän tuotannosta nousi marraskuisesta (+ 2 milj. tn) tasolle 734,9 milj. tn, pääosin johtuen korotetuista tuotantoennusteista EU:n ja Kanadan osalta.

Vehnän kylvöalaennustetta on laskettu Intiassa, mikä saattaa laittaa Intian nettotuojan asemaan ensi markkinointikaudella. Tämän hetkisten arvioiden mukaan tulevalla markkinointikaudella USA:ssa maissin kylvöala tulee kasvamaan pääosin vehnän ja puuvillan kustannuksella. Hintaennusteet ovat olleet maissille suotuisia ja sen arvioidaan vaikuttavan viljelijöiden viljelypäätöksiin.  Argentiinan kilpailukyvyn on arvioitu nyt viljamarkkinoilla kasvavan, sillä uusi presidentti on lupautunut poistamaan vientiveron vehnältä ja maissilta sekä keventämään sitä soijapavun osalta.

Soijan päätuotantoalueilla Brasiliassa kuivaa

USDA nosti ennustetta Kanadan rypsin tuotannosta odotettua enemmän, mikä voi heijastua myös Euroopan markkinoille. Kuukausiraportti ei tuonut muutoksia USA:n soijan tuotantoennusteisiin ja öljykasvisektorilla huolet kohdistuvatkin nyt etenkin Etelä-Amerikan sääolosuhteisiin.

Länsi-Brasiliassa soijan päätuotantoalueilla kylvöt ovat edistyneet kuivuudesta johtuen hitaasti, vaikkakin ennusteet näyttävät tulevan sadon suhteen edelleen melko lupaavilta. Etelä-Brasiliassa ja Argentiinassa sen sijaan on saatu runsaasti sateita ja soijapavun sijaan saatetaankin maahan laittaa maissia. Kaikesta huolimatta maailmalla on soijaa varastoissa runsaasti kauden 2015/16 päättyessä (82,6 milj. tn) ja tuotantoennuste pysyy edelleen korkealla 320,1 milj. tn tasolla.

Viikon ajankohtaista

Tällä viikolla odotellaan Yhdysvaltojen keskuspankin päätöstä ohjauskoron nostosta ja sen vaikutuksia myös vilja- ja öljykasvimarkkinoilla.  Ukrainassa sen sijaan jännitetään talven tuloa ja syyskylvöjen talvehtimista, lunta ei vielä kasvustojen suojaksi ole saatu. 


USA:n maatalousministeriön (USDA) kuukausiraportti