UUTISIA VILJAKETJUSTA

Vain puolet viljelijöistä laskee viljanviljelyn kannattavuutta

Katri Popov (katri.popov a vyr.fi), 19.11.2015

Vain puolet kaikista viljaa viljelevistä tiloista laskee viljanviljelyn kannattavuutta, paljastaa Vilja-alan yhteistyöryhmän (VYR) teettämä satokysely.

Syksyllä viljelijöille suunnatun kyselyn tuoreita tuloksia esitteli TNS Gallup Elintarviketiedon tutkija Petri Pethman keskiviikkona VYR:n syysseminaarissa.

Kaikista viljaa viljelevistä viljelijöistä ainoastaan 51 prosenttia ilmoitti satokyselyssä laskevansa tilansa viljanviljelyn kannattavuutta. Viljaa myyvistä tiloista osuus oli 60 prosenttia ja tiloista, joilta viljaa ei myyty ulos, vain 32 prosenttia kertoi laskevansa viljan tuotannon kannattavuutta.

Osa-aikainen tai satunnainen työskentely tilan ulkopuolella näyttäisi kasvattavan kiinnostusta omankin toiminnan kannattavuusseurantaan. Kyselyn mukaan viljaa myyvien tilojen osalta kannattavuutta laski vain 58 prosenttia viljelijöistä, jotka eivät tee tilan ulkopuolista työtä. Osa-aikaisesti tai satunnaisesti tilan ulkopuolella töissä käyvistä viljelijöistä noin 76 prosenttia ilmoitti laskevansa viljanviljelyn kannattavuutta ja täyspäiväisesti muualla työskentelevistä ainoastaan 54 prosenttia.

– Oman toiminnan kannattavuuden tunteminen on tärkeää ja se heijastuu väistämättä koko sektorin toimintaan. Tämä on asia, johon myös VYR:n on panostettava tulevaisuudessa, kertoi Elintarviketeollisuusliiton toimialapäällikkö Pekka Heikkilä, joka valittiin keskiviikon syyskokouksessa VYR ry:n puheenjohtajaksi tulevalle kaudelle.

Satokysely kannattavuus

VYR on teettänyt TNS Gallup Elintarviketiedolla satokyselyn jo yli kymmenen vuoden ajan.  Viljelijäkyselyssä kartoitetaan viljasadon määrää ja sadon käyttöaikomuksista. Tänä syksynä mukana oli ensimmäistä kertaa kannattavuutta tarkastelevia kysymyksiä. Kyselyn tulokset on estimoitu noin 550 viljelijän haastattelutietojen perusteella

Lisätietoja:

Pekka Heikkilä, Vilja-alan yhteistyöryhmä VYR ry:n hallituksen puheenjohtaja, p. 050 517 8035
Petri Pethman, Suomen Gallup Elintarviketieto, p. 046 851 4310