UUTISIA VILJAKETJUSTA

Viljaviesti 8/2015 julkaistu

Katri Popov (katri.popov a vyr.fi), 23.10.2015

Pohjoisella pallonpuoliskolla vehnän puintikausi on saatu kohta päätökseen ja syyskylvöt ovat käynnissä. Pääosin sääolosuhteet ovat olleet suotuisia, mutta etenkin Venäjällä ja Ukrainassa kuivuus on haitannut syysvehnän kylvöjä. Kanadassa sen sijaan sateet ovat hidastaneet kevätvehnien sadonkorjuuta ja aiemmin kasvukaudella saadut sateet aiheuttavat jonkin verran huolta sadon laadusta.

USA:n maatalousministeriö nosti kuukausiraportissaan lokakuussa maailman vehnän tuotannon ennustetta tasolle 732,8 milj. tonnia, mikä tarkoittaisi historian kolmanneksi suurinta vehnäsatoa. Raportissaan ministeriö arvioi myös vehnän viennin aiempaa ennustetta vilkkaammaksi ja etenkin Ukrainan, Kazakhstanin ja Venäjän viennin uskotaan virkistyvän.

Komission tuoreimman arvion mukaan kaikkien viljojen tuotanto asettuu EU:ssa tällä kaudella tasolle 301,9 milj. tonnia, mikä on noin 8,3 prosenttia vähemmän kuin viljan kokonaistuotanto kaudella 2014/15. Viiden vuoden keskiarvoon verrattuna kauden ennuste on kuitenkin noin 3,8 prosenttia korkeampi. Komission arvion mukaan vehnän kokonaistuotanto on 144,6 milj. tonnia eli noin 2,8 prosenttia vähemmän kuin viime kaudella. Viiden vuoden keskiarvoon verrattuna vehnän tuotantoennuste on kuitenkin noin 10,6 prosenttia korkeampi.

EU:ssa viljanhinnat ovat olleet varsin eläväisiä viime kuukausina ja etenkin ennusteet erilaisista sääilmiöistä ovat näkyneet hinnoissa hyvin. Kesäkuussa vehnän keskihinta Ranskassa (dlvd Rouen) oli 175 euroa/tn, kun taas viime vuonna samaan aikaan hintataso oli 188 euroa/tn. Heinäkuussa hinta nousi tasolle 198 euroa/tn uhkaavan helleaaltouutisten seurauksena. Helleaallon vaikutukset vehnällä jäivät kuitenkin odotettua pienemmiksi ja hinta lähti laskuun. Syyskuun puolivälin pohjan (159 euroa/tn) jälkeen hinnat lähtivät uudelleen nousuun ja lokakuun 16. päivänä leipävehnän hinta (dlvd Rouen) oli 171,59 euroa/tonni.

Kotimaassa leipävehnän hintanoteeraukset ovat hieman piristyneet lokakuun alkupuoliskolla. Päivän hintojen lisäksi pientä nousua on havaittavissa myös loppuvuoden termiinihinnoissa. Leipävehnän hintanoteeraukset vaihtelivat VYR:n hintaseurannassa viikon 42 alussa 149–169 euroa/tn välillä.

Evira tutkii laatuseurannan avulla viljan käyttöön vaikuttavia laatu - ja turvallisuustekijöitä. Jokaisella viljalajille ja loppukäytöllä on määrätyt laatutekijät, jotka vaikuttavat sadon käyttömahdollisuuksiin. Laatuseuranta arvioi kuinka suuri osa kaurasadosta kelpaa elintarvikkeeksi, riittääkö mallasteollisuudelle ohraa raaka-aineeksi oluen valmistukseen ja mikä on suomalaisen karjan syömän rehuviljan laatu. Lue lisää: Ajankohtaista viljasadon laadussa 2015.

USA:n maatalousministeriön tuoreen ennusteen mukaan soijaa tuotettaisiin koko maailmassa kaudella 2015/16 yhteensä 320,5 milj. tonnia, mikä olisi uusi ennätys. Varastoihin ennustetaan noin 7 milj. tonnin kasvua tällä kaudella. USA:n maatalousministeriö korotti myös arviotaan maailman öljykasvien kokonaistuotannosta tasolle 531 milj. tonnia. Ennustetta on nostettu tässä kuussa aiemmasta arviosta johtuen mm. Kanadan ja Kiinan parempien rapsisatonäkymien johdosta.

Tilaa Viljaviesti