UUTISIA VILJAKETJUSTA

Viljan hintakehitys kotimaassa

Katri Popov (katri.popov a vyr.fi), 29.10.2015

Viikolla 43 leipävehnän hintanoteeraus kotimaassa (Raisio) oli 166 €/tonnin tasolla, missä se on jo useamman viikon viihtynyt. Samoiten rehuvehnän hintanoteeraus (Raisio) pysyi viime viikkojen 130 €/tonnin tasolla. Rehuohran hinta (Naantalin satamassa) nousi edellisestä viikosta hieman ja asettui tasolle 134,75 €/tonni.

Mallasohran hinta (Lahti) puolestaan oli edelleen tutulla 158 €/tonnin tasolla. Viikolla 43 ruis noteerattiin (Lahti) 170 €/tonnin tasolle ja kauran ostajien ilmoittamien hintojen keskiarvo samalla viikolla oli VYR:n hintaseurannan mukaan 131,56 €/tonni.

Viljojen  hintakehitys kotimaassa Rapsin hintakehitys syyskuussa

Rypsin ja rapsin hinta viikolla 44 oli Kirkkonummelle toimitettuna 367 euroa/tonni.

Lokakuun lopulla (26.10.) rehuvehnän ostohintojen keskiarvo on noussut 6 €/tonni verrattuna tilanteeseen syyskuun loppupuolella (21.9.). Maltillisemmin ovat nousseet myös leipävehnän ja suurimokauran ostohintojen keskiarvot. Kaikkien viljojen, paitsi rukiin, ostajien ilmoittamissa termiinihinnoissa on havaittavissa myös hivenen nousua.

Tarkasteluaikana sen sijaan ostohintojen keskiarvo on pudonnut ohralla, mallasohralla ja rukiilla. Kauran ja öljykasvien hinnat ovat pysytelleen tasaisempina.

OStohintojen vertailu

Luomuviljojen osalta ostajien hintakehitys on ollut samansuuntaista. Tarkastelujakson aikana ostohintojen vaihteluvälissä on havaittavissa positiivista hintakehitystä etenkin myllyvehnän ja rehukauran osalta. Luomurypsin- ja rapsin hinnat sen sijaan ovat laskeneet viime tarkasteluajankohtaan (21.9.) nähden. Termiinihinnoissa positiivista hintakehitystä ovat osoittaneet etenkin rehukaura, ruis ja härkäpapu. Rypsin ja rapsin osalta myös ostajien ilmoittamat termiinihinnat ovat laskeneet.

luomuviljojen ostohinnat