Tuloksia kevään viljelijäkyselystä


VYR selvitti myös tänä keväänä kylvöaikeita ja mm. viljelypäätöksiin vaikuttavia asioita. Kevään kyselyn tulokset löytyvät alla olevista uutisjutuista

Lue lisää: Kylvöaikeet 2015 kartoitettu (6.3.)

Lue lisää: Lisätietoa viljelyaloista ja kylvöpäätöksiin vaikuttavista tekijöistä (13.3.)

Lue lisää: Viljelijöiden markkinariskien hallinnassa vielä petrattavaa (25.3.)


Uutisia

(27.03.) Kansainvälinen viljaneuvosto, IGC esitti eilen julkaistussa raportissaan ensimmäisiä arvioita maailman viljasadosta tulevalla satokaudella. Arviot ovat tässä vaiheessa vuotta hyvin alustavia. IGC arvioi että viljasato jää 3 prosenttia tämän kauden ennätyssatoa pienemmäksi. Arviot tarkentuvat pitkin kevättä.
(27.03.) ProAgrian viljelyn kehittämisryhmien tuotantokustannuslaskelmien pohjalta lasketuista tuloksista selviää että parhaiten vuonna 2014 kannatti rukiin ja erikoiskasvien viljely. Kevätviljojen taloudellinen tulos jäi tappiolle, mutta paras neljännes saavutti kuitenkin kaikilla viljoilla voitollisen tuloksen. ProAgria on laatinut talouden tsekkilistan viljatiloille.
(25.03.) Luomuviljan käyttö kotimaan teollisuudessa on kasvanut hieman kolmen vuoden tarkastelujaksolla (2012–2014). Luomukauran käyttö on lisääntynyt, mutta leipäviljojen sitä vastoin vähentynyt. Valtaosa kotimaassa jalostetuista luomuviljatuotteista suuntaa vientiin. Hyvin toimivat luomuviljamarkkinat ovat ketjun kaikkien toimijoiden etu, VYR:n luomuviljatyöryhmän asiantuntijat muistuttavat.